Arboga Robotmuseum

Robothistoriska Föreningen i Arboga

Start

Kustrobotar

Start Robot

 

Fler kust-
robotar

 

RB 08A

 

RB 52

 

RB 17

 

RB 15KA

 

RB 52

Robot 52 på Robotmuseet

 

 

 

Robot 52 är en kustrobot ämnad att verka från land mot båtar och fartyg. I grunden är det den franska pansarvärnsroboten SS 11. Robotsystemet grupperades i skärgårds- och kustterräng. Det första lätta kustrobotförbandet med robotsystem 52 infördes operativt i krigsorganisationen i början av 1960-talet.

Funktion

Roboten var trådstyrd med max räckvidd på 3 km. I lätt kustrobotbatteri ingick stab, robotpluton med två lika robotgrupper och en lysraketbemanning samt trosspluton. Varje robotgrupp hade en styrutrustning, som kunde avfyra sex inkopplade robotar. Vid skjutning mot mål på avstånd över 1 km kunde skytten övergå till en styrkikare med mycket god optik för att lättare se robotens bana mot målet. Roboten hade ett rött och ett grönt spårljus. Dessa användes vid skjutning under mörker. Rött spårljus för den vänstra skytten och grönt för den högra. Målområdet lystes upp med 57 mm lysraketer. Skytten styrde manuellt med en liten styrspak och styrsignalerna överfördes per tråd till roboten.

 

Roboten framdrevs med krutmotorer, en startmotor och en banmotor.

 

För att få en mot sjömål bättre anpassad effekt utvecklades en speciell sjömålsstridsdel. Pansargranaten från SS 11 blev ett komplement för bekämpning av pansrade amfibiefordon, båtar och fartyg.

 

Efter 30 års tjänst ersattes RBS 52 av RBS 17 Hellfire.

 

Data

Längd

1 180 mm

Diameter

168 mm

Spännvidd

360 mm

Vikt

40 kg

 

 

Sidan uppdaterad: 2022-08-15 17:44

Webbansvarig