Arboga Robotmuseum

Robothistoriska Föreningen i Arboga

Start

Jaktrobotar

Start Robot

 

Fler jakt-
robotar

 

RB 24

 

RB 24J

 

RB 27/28

 

RB 71

 

RB 73

 

RB 74

 

RB 98

 

RB 99

 

 

Jaktrobot 98 IRIS-T

 

Iris-T (Infra-Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled) är en jaktrobot som används på JAS39 Gripen. Den är optimerad för att kunna bekämpa mål på mycket korta avstånd från det egna flygplanet. Roboten har därför en förmåga att kunna svänga mycket kraftigt. Med hjälp av ”TVC-styrning” (Thrust Vector Control), det vill säga små fenor i raketmotorns utlopp som riktar motorns dragkraft åt önskat håll, samt vingar på roboten så kan Iris-T göra kraftiga svängar redan vid låga farter vilket i sin tur ger mycket små svängradier.

 

IRIS-T är tillverkad av Diehl BGT Defence i Tyskland.

 

Målsökaren är av bildalstrande typ och arbetar i det infraröda området. Tillsammans med avancerad digital bildbehandling så blir den i stort sett helt immun mot de typer av motmedel som finns i dag eller som förutses komma, åtminstone inom den närmaste framtiden.

 

TVC ger också mycket stor precision i styrningen. I majoriteten av alla skjutfall kommer roboten att ge direktträff i målet, vilket i sin tur ger mycket hög bekämpningssannolikhet. Det innebär också att små mål som t ex UAV och kryssningsrobotar kan bekämpas.

 

Även om roboten är avsedd för korta avstånd, så är prestanda på långa avstånd också mycket goda.

 

    Tekniska data

Vikt

87,4 kg

Längd

2936 mm

Spännvidd

447 mm

Motor

Krutraket

Räckvidd

c:a 25 km

Max hastighet

mach 3

Målsökare

Infraröd målsökare

Styrsystem

TVC-styrning

Verkansdel

Anslagsrör och zonrör

 

Sidan uppdaterad: 2019-11-23 19:50

Webbansvarig